به گزارش خبرنگار مهر در اهواز، گرد و غبار شدید و آلودگی هوا برای بیست و نهمین بار است که مهمان آسمان خوزستان می شود و این در حالی است که برای این آلودگی ها هنوز چاره ای اندیشیده نشده است.
خانه ها، مردم و خیابان های اهواز، خرمشهر، آبادان، ماهشهر و ... دیگر انگار به غباری عادت کرده اند که شاید تحمل تنها چند روز آن برای پایتخت نشینان غیر قابل تحمل باشد و در پی آن مراکز و ادارات را به تعطیلی بکشاند.
با وجود گرد و غباری که در زندگی مردم خوزستان ریشه دوانده و سایر استانهای کشور را نیز درگیر کرده است گویا تنها چیزی که ذهن مسئولان را نهیب نمی زند چاره اندیشی جدی برای حل این مشکل است.
آلودگی هوا 10 برابر حد استاندارد/ میزان دید کمتر از 200 متر
خوزستان در حال حاضر میزبان بیست و نهمین موج گرد و غباری است که بنابر اعلام کارشناسان محیط زیست این استان بیش از 10 برابر حد استاندارد گزارش شده است.
این در حالی است که میزان دید در شهرستان های مختلف این استان از ابتدای امروز به طور مدام در حال کاهش است به طوریکه در ساعات اولیه صبح امروز میزان دید از سوی مسئولان سازمان هواشناسی در اهواز کمتر از 400 متر گزارش شده بود در حالیکه هم اکنون این میزان به کمتر از 200 متر رسیده است.
پروازهای داخلی و خارجی فرودگاه اهواز و آبادان نیز لغو شد تا مسئولان فرودگاه های خوزستان اعلام کنند که تا شرایط جوی مساعد نشود خبری از دایر شدن پروازها نیست.
پیگیری هایی که جدی نیست/ راهکاری عملی اندیشیده شود
با این اوصاف اهواز و در مجموع استان خوزستان چون شهری راکد، گرد و غبار را به نظاره نشسته تا شاید این گرد و غبار بدون چاره اندیشی دوباره رخت بربندد و تا چند روز مسافر دیگر استانها باشد و دوباره این تسلسل فاجعه بار ادامه یابد و این مهمان همیشگی که دیگر نمی شود نام او را مهمان نامید دوباره به خانه همیشگی خود در خوزستان سر بزند و دوباره پروازها لغو شوند، صیادان قید رفتن به دریا را بزنند، مردم ماسک بزنند، بیماران در خانه ها بمانند، مردم از پشت پنجره با حسرت خیابان را نگاه کنند و ... و مسئولان بازهم منتظر بمانند تا غبار به تهران برسد تا مسئولان کشوری به طور مقطعی از وقوع چنین مواردی تنها ابراز نگرانی کنند.
به گفته کارشناسان بیش از 80 درصد گرد و غبارها و آلودگیهای ناشی از این گرد و غبارها منشا خارجی دارد و به وضعیت صحراهای واقع در شرق مدیترانه تا کشور ایران از جمله صحراهای بین النهرین در عراق، صحراهای عربستان و غرب سوریه باز می گردد.
با این وجود به نظر می رسد روند تصمیم گیری و چاره اندیشی در این زمینه تنها با عقد قرارداد عملی نخواهد بود و این امر نیازمند تدابیر اجرایی تر و پیگیری عمیق تر و جدی تر می باشد.
با توجه به اینکه وزارتخانه های جهاد کشاورزی، بهداشت و درمان و نیرو همچنین سازمان حفاظت محیط زیست از جمله وزارتخانه ها و سازمانهای درگیر با این موضوع هستند، باید هرچه سریعتر راهکارهای مورد تاکید از سوی کارشناسان امر رنگ عملیاتی به خود بگیرد تا مردم بیش از این حسرت دیدن آسمان آبی را به دل نداشته باشند.
ریزگردهای عربی، نیازمند تصمیمات نهادهای بین المللی
به گزارش مهر، ترکیب فیزیکی و تجزیه شیمیایی گرد و غبار در فضای خوزستان و سایر استان های کشور نشان می دهد که این گرد و غبارها تنها متشکل از دانه های شن نیستند بلکه ترکیب پیچیده ای از عناصر شیمیایی هستند.
اصطلاح "ریزگردهای عربی" منشاء جغرافیایی دارد و در واقع "ریزگرد" به وجود عناصری چون فلزات قلیایی خاکی، سیلیس، کربن، کلسیم، پتاسیم و برخی دیگر از عناصر آلی که در گرد و غبار مشاهده می شود و تمامی این عناصر می تواند اثرات سوئی بر مجاری تنفسی و ریه داشته باشد، اشاره دارد.
به هر حال واقعیت این است که پدیده گرد و غبار نه یک حادثه گذراست و نه یک واقعه موقت، بلکه گرد و غبار و آلودگی هوا که اغلب منشاء آن تغییر شرایط آب و هوایی و اقلیمی کشورهای همسایه به ویژه عربستان و عراق است، به میهمان همیشگی کشور تبدیل شده و بسیاری از فعالیت های اقتصادی و اجتماعی را مختل کرده است اما از آنجا که ایران عضو کنوانسیون جهانی مبارزه با بیابان زایی است، شایسته است مقامات مسئول به کمک دیگر اعضا پیش از آنکه میزان خسارات زیاد شود، برای مقابله با آن چاره اندیشی کنند.
آنچه که همواره بر آن تاکید کرده ایم این است که باید با اتخاذ راهکارهای عملی برای مقابله با پدیده "ریزگردهای عربی" از خسارات و مخاطراتی که این پدیده خطرناک برای محیط زیست و سلامت انسان دارد هر چه سریعتر جلوگیری به عمل آید.
نظر شما